20 Οκτωβρίου 2016

Ρολό κιμά με μπέικον στο φούρνο





 
Επιτρέψτε μου να πω πως το Σαββατοκύριακο έρχεται και καθόλου δεν έχω όρεξη για πολυλογία. Η χαρά του ότι θα υπάρχουν μερικές ώρες χωρίς πρόγραμμα και άρα θα ξεκουραστώ είναι τεράστια. 




Το μόνο πρόγραμμα που είμαι διατεθειμένη να κάνω με χαρά, είναι το πρόγραμμα του κυριακάτικου φαγητού. Και να τι σκέφτηκα τώρα. Το παλιομοδίτικο ρολό κιμά με πατάτες στο φούρνο. Δηλαδή μπιφτέκι με πατάτες. Η τέλεια ιδέα για Κυριακή μεσημέρι.





Αν περιμένεις να δεις αυγό όταν κόψεις το ρολό μου σε γελάσανε. Δεν πρόκειται να δεις ούτε με το κιάλι. Βλέπεις, δεν το προτιμώ αν και ομολογουμένως κάνει όμορφο σχέδιο στην τομή της κάθε φέτας. 




Το δικό μου ρολό έχει μπέικον ψιλοκομμένο και ρεγκάτο λιωμένο μέσα στη ζύμη. Δεν είναι δηλαδή γεμιστό. Όλα μαζί τα υλικά ζυμώνονται και φτιάχνουν ένα μασίφ αλλά όχι αφράτο μπιφτέκι, που κόβεται πολύ εύκολα σε λεπτές φέτες, κι έτσι μπορεί κανείς να έχει ένα όμορφο, νόστιμο κι ευπαρουσίαστο πιάτο.




Οι πατάτες που το περιτριγυρίζουν επιβάλλονται και για να είμαι ειλικρινής κλέβουν την παράσταση. Ο λόγος είναι προφανής, αφού παίρνουν όλη την γεύση από το κρέας με το λιωμένο τυρί και το μπέικον.




Αυτά λοιπόν. Σύντομα και περιεκτικά. 


Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!!!  







ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Υλικά για το ρολό: 


     1)      1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

     2)      100 γραμμάρια φρυγανιές αλεσμένες στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη

     3)      100 ml γάλα φρέσκο

     4)      100 ml ελαιόλαδο

     5)      1 κοφτή κουταλιά σούπας ρίγανη ξερή

     6)      150 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο

     7)      10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

     8)      Αλάτι

     9)      Πιπέρι 


Υλικά για τις πατάτες:


     1)   500-600 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κιδωνάτες

     2)   Χυμό από 1 ζουμερό πορτοκάλι

     3)   Χυμό από 1 λεμόνι

     4)   1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη

     5)   1 κουταλάκι γλυκού μέλι

     6)   1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

     7)   250 ml νερό

     8)   150 ml ελαιόλαδο

     9)   Αλάτι

     10)   Πιπέρι





Μέθοδος: 


Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το ρολό του κιμά. Πλάθουμε πάρα πολύ καλά να ομογεννοποιηθεί το μίγμα σαν να ζυμώνουμε μπιφτέκια. Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα του κιμά μέσα στο ταψί που πρόκειται να ψήσουμε το ρολό και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα μακρόστενο και κυλινδρικό μεγάλο μπιφτέκι σαν ρολό το οποίο τοποθετούμε στη μέση του ταψιού. 


Γύρω γύρω τοποθετούμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. 





Σε ένα βάζο με καπάκι βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τις πατάτες.  Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε πολύ καλά το βάζο ώστε να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με το υγρό αυτό τις πατάτες. 





Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή και παραπάνω, μέχρι να δούμε το ρολό ξεροψημένο και τις πατάτες μαλακές και μελωμένες μέσα στη σάλτσα τους. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό στις πατάτες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το ρολό δεν θέλει γύρισμα από την άλλη πλευρά. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα και ξεροψήνεται πριν το φαγητό να είναι έτοιμο, το σκεπάζουμε (μονάχα το ρολό, όχι τις πατάτες) με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Το αλουμινόχαρτο το αφαιρούμε 10-15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό μας. 





Βγάζουμε το ταψί  από το φούρνο, το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να σταθεί και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του φαγητού  ώστε να κόβεται το ρολό καλύτερα και κατόπιν το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. 


Καλή επιτυχία!!!


** Στο μπλογκ υπάρχει άλλη μια συνταγή για ρολό κιμά γεμιστό με μετσοβόνε και μπορείτε να την βρείτε  ΕΔΩ. 







12 σχόλια:

  1. μου τρεχουν τα σαλια και θα το κανω με την πρωτη ευκαιρια!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το κάνεις μια ωραία Κυριακή να το χαρείτε Ελπίδα!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένο φαγητό όπως κι αν το φτιάξεις!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι!! Εκτός κι αν βάλεις αυγό στο δικό μου.. Είπαμε!!
      χαχα
      Καλό Σαββατοκύριακο Ξανθή!!

      Διαγραφή
  3. "Αυτά λοιπόν. Σύντομα και περιεκτικά."...με τόσο λαχαταριστό φαγητό και με φωτογραφίες που τα λένε όλα...τα πολλά λόγια είναι φτώχεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλασσικό. Αγαπημένο. Θυμίζει μανάδες...γιαγιάδες...και όλες τις προηγούμενες γενιές πριν από εμάς Χρυσαυγή.
    Και πραγματικά ότι πρέπει για να είναι λίγο πιο χαλαρά και ξεκούραστα τα πράγματα μέσα σ' ένα Σαββατοκύριακο που επίσης έχει πάντα αρκετό τρέξιμο, για την προετοιμασία της επόμενης εβδομάδας. Υπομονή ... έρχεται 4ημερο σε λίγο.

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το ρολο με κιμα μου θυμιζει γιορτη γιορτινο τραπεζι η πιατο με μεζε!!! υπεροχο ευκολο κ μ αρεσει η πατατουλα απο διπλα!!!υποκλινομαι στο μπεικον ;) χαχαχα ! εγω θα εβαζα κ φετα μεσα ! σλουρπ1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένο φαγητό, κυριακάτικο και μαμαδίστικο.
    Αρέσει σε όλους και το γεγονός αυτό είναι ένα από τα πολύ μεγάλα του πλεονεκτήματα.
    Πολύ νόστιμη η εκδοχή σου με μπέικον και ρεγκάτο. Και οι πατάτες δείχνουν φοβερές και με απίθανο χρώμα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι πολύ ωραία ψημένο και ζουμερό, ταιριάζει απόλυτα με τις πατατούλες!!!Καλή σου μέρα Χρυσαυγή, καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πωπωωωω!! Ωραιότατο κυριακάτικο (και όχι μόνον) φαγητό!! Πλούσιο σε γεύση και νοστιμιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10